Rituelen ondersteunen bij de ontwikkeling van kinderen en de opvoeding. Regels zijn stellend en sturend. Ze leiden soms tot verzet en strijd. Rituelen zijn verbindend. Door regels om te buigen naar rituelen verbetert de sfeer en ontstaat meewerkend gedrag vanuit het samen.

Je ziet rituelen overal om je heen. Om speciale momenten te vieren, afscheid te nemen, mijlpalen te markeren. Grote of kleine momenten worden met bewuste aandacht beleefd en belanden in je rugzak als fijne herinneringen. Rituelen helpen bij overgangen en versterken de verbinding in je gezin of op de groep. Er ontstaat meer samen(werken) en een sterker fundament.

Het brengt jou bij veel meer mogelijkheden, plezier en wijsheid.

De betekenisvolle handelingen, gekoppeld aan symboliek en jouw zintuigen geven inzichten en ervaringen die je in het gewone gesprek niet bereikt. Je onbewuste wordt immers aangesproken. Het brengt bij veel meer mogelijkheden, plezier en wijsheid.

Daar waar woorden te kort schieten zijn rituelen praktisch en effectief.

 

Een opstellingsritueel is een sjamanistische ceremonie die zonder veel woorden laat zien wat onbewust jouw gedrag stuurt. Vanuit je eigen systeem van herkomst – waar jij ooit zelf een klein kind was. Eenvoudig en doeltreffend worden terugkerende patronen waar je in vastloopt zichtbaar en ontstaat beweging. Een opstelling raakt de essentie – jouw kern – waardoor jij helderheid ervaart en in het hier en nu nieuwe stappen kunt zetten. Opstellingen hebben transformerende impact op jou en en jouw relaties, ook met kinderen.

Aandacht met aandacht – maakt dat jij echt thuis komt.

Voorbeelden van vragen voor een opstellingsritueel:

  •        Verwarring ervaren tussen denken en voelen, willen en doen
  •        Strijd met je (stief) kinderen
  •        Gevoel van onzekerheid of verdriet zonder het echt te kunnen duiden
  •        Onduidelijke lichamelijke klachten
  •        Het ervaren van onrust
  •        Een extreem verantwoordelijkheidsgevoel hebben, ook voor dat waar je niet verantwoordelijk voor bent
  •        Relatieproblemen