Van regels naar rituelen

Van regels naar rituelen thuis en op je groep

De zon schijnt, ik start mijn ochtend met koffie op een speciale pek in de tuin. Mijn persoonlijke ochtendritueel waarbij ik in verbinding kom met mijzelf. Een moment voor mijzelf in rust voordat ik de hectiek van de dag in ga met alle afspraken. Ik mijmer wat, hoor de vogels en kijk hoe onze tuin steeds meer tot bloei komt. En dan hoor ik kinderstemmen op het schoolplein achter onze tuin. Vrolijk, gelach en ook spanning? Plotseling toetert een bus een paar keer achter elkaar. En dan komt het woord ‘schoolreis’ bij mij naar boven. Ouders zwaaien uit en de bus toetert bij het afscheid nog één keer…

Schoolrituelen, ze brengen mij weer terug naar mijn eigen jeugd, verankerd als fijne herinneringen. Ik kan de hele situatie van daarnet schetsen vanuit de geluiden die ik hoor zonder het daadwerkelijk te zien. Dat is de kracht van rituelen. Rituelen verankeren herinneringen, ze verbinden met elkaar en helpen bij het schakelen van de ene situatie naar de andere. Ouders willen in de drukte van alle dag graag snel schakelen: naar school, naar werk, naar de supermarkt, naar bed brengen en rust in de avond. Deze overgangen zijn voor kinderen echter vaak groot, zeker ook omdat kinderen veel meer in het moment zelf leven. Het snelle schakelen leidt vaak tot weerstand en verzet. Wil jij ontdekken hoe dit anders kan met rituelen?

Laat je dan inspireren door ons boek: De kracht van Gezinsrituelen. Je leert alles over rituelen en hoe je ze krachtig vorm geeft. Je ontdekt dat veel regels in je gezin omgezet kunnen worden naar rituelen zodat je kind veel makkelijker en met meer plezier meewerkt bij bijvoorbeeld het aankleden, aan tafel ontbijten, afscheid nemen van de speen en knuffel bij het naar buiten gaan.

Met rituelen beleef je de dagelijkse momenten samen met je gezin vanuit meer ontspanning en plezier, in plaats van vanuit het moeten en op de automatische piloot.

Author: Sonja

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *