Spreek de taal van je kind

Heb jij twee of meer kinderen? Grote kans dat ze onderling enorm verschillen. De één rent misschien wel door de kamer met veel geluid, terwijl de ander uren in een hoek met lego speelt. Dezelfde ouders en toch zulke verschillende kinderen in hun manier van spelen, vertellen, luisteren, het sluiten van vriendschappen etc.

De verschillen zijn prachtig – ieder kind is uniek. Maar hoe ga je hiermee om?
Bij een opmerking “Kom jongens, we moeten nu opschieten” komt de één snel in actie terwijl de ander in weerstand schiet. Ze hebben verschillende communicatiestijlen.

Communicatiestijlen wat zijn dat?

Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen manier van informatie verwerken en reageren. Het ene kind doet het graag zoals het hoort, volgens verwachtingen en duidelijke structuur, terwijl het andere kind tegen de regels in gaat en houdt van ontdekken en avontuur.

Informatie verwerken en reageren doen we allemaal, jong en oud, vanuit onze voorkeurs communicatie- en leerstijlen. Weet je welke stijl een kind heeft, dan kan je hier heel bewust op afstemmen – met de do’s terwijl je de don’ts achterwege laat.
Zo geef je het ene kind bewust heel veel details zodat hij zich zelfstandig aankleedt voor het ontbijt.
Het andere kind laat je je nieuwsgierigheid naar ‘The outfit of the day’ horen, met trommelgeroffel op de bedrand vlak voordat je naar beneden gaat. Wetende dat dit juist zijn of haar de zelfstandigheid aanmoedigt.
De sleutel zit in het afstemmen op de specifieke communicatiestijl van het kind: Spreek de taal van jouw kind.

De taal van je kind herkennen en erkennen levert tal van inzichten op. Je leert aan te sluiten bij de verschillen en specifiek in te spelen op de (leer)behoeftes zodat het kind zich zeker en zelfstandig ontwikkelt in zijn of haar eigen tempo. Wil jij dat ook leren? Kijk dan hier

Author: Sonja

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *