Verbindend communiceren, wat is dat?

Laats was ik in een warenhuis en een klein jongetje van ongeveer drie jaar stond te huilen. Dikke tranen rolden over zijn wangen. Ik liep naar hem toe en ging door mijn knieën. ‘Ben je je papa of mama kwijt?’ – hij draaide zich om – van me af – en gaf een ‘hmhg’ achtig geluid. Ik keek op en zag een jongeman staan. ‘Hoort dit kindje bij u?’ vroeg ik… Nee, dat was niet het geval. Het duurde even en ineens kwam met een man met stevige passen onze kant op gelopen. Hij riep ‘Je moet ook niet weglopen! Dan raak je me kwijt’…

Er was geen contact met mij. En eigenlijk ook geen contact met zijn zoontje… aan de hand werd het jongetje meegetrokken naar de kassa…
Kinderen van drie gaan op ontdekking. Ze overzien nog helemaal niet dat ze daarmee ineens verdwaald kunnen zijn. De drie jarige was geschrokken en oogde bang. Hij kreeg een duwtje na. Zou het de projectie van de schrik van vader zijn?

Door je te verplaatsen in kinderen – reageer je anders. Liefdevoller. Uiteraard kan je stilstaan bij weglopen/bij mij blijven. Timing is echter zo belangrijk. Kan je eerst zorgen voor de veiligheid, geborgenheid en ontspanning?

Bewust en liefdevol ouderschap gaat over het doorbreken van niet helpende patronen. Juist in die situaties waar je geduld op raakt en irritatie hoog zit en het je onvoldoende lukt om eerder geleerde vaardigheden en inzichten toe te passen. Daar zit jouw groei, jouw volgende stap als ouder. Val jij wel eens terug in oude inefficiënte reacties, waar je na afloop van baalt? Verbindend communiceren is een prachtige liefdevolle methodiek die jou helpt om dit te doorbreken.

De speciale trainingen die wij geven vanuit de academie voor liefdevol opvoeden, gaan over bewust ouderschap. Waarin je je verantwoordelijkheid neemt voor jouw manier van opvoeden. Vanuit je hart en steeds in verbinding met jezelf en je kind.

Als mens, als ouder heb je zo je eigen patronen. Sommige heb je meegekregen vanuit je eigen opvoeding en sommige heb je gevormd door ervaringen die je later hebt opgedaan. Je kind spiegelt jou. Soms is dat fijn vanuit de herkenning (we zijn twee handen op één buik, ze lijkt zo op mij, ik herken dat wel), soms is het confronterend en ontstaan gevoelens van onmacht en frustratie. 

Kinderen opvoeden tot zelfstandige mensen: er is geen handboek voor want ieder kind, iedere ouder, iedere situatie is anders. En toch kan er zo veel meer, kan er zo veel anders vanuit ontspanning. Het is een ontdekkingsreis waarbij je jezelf en je kinderen beter leert kennen. Ben jij er klaar voor? 

6 maart geven we de training Verbindend communiceren in Breukeleveen (van 9.30 uur-17.00 uur)

Wat kan je verwachten
– Leren hoe je kan opvoeden met De vier stappen, ontwikkeld door Marschall Rosenberg de grondlegger van Verbindend communiceren.
De stappen doorlopen het proces van Waarnemen -> Gevoel -> Behoeften -> Strategie.
– Theorie over waarnemen, categoriseren en interpreteren, gekoppeld
aan de ontwikkeling van kinderen. Het verschil tussen oordelen en veroordelen en het effect op kinderen.
– Het 5-G Model: op welk moment en op basis waarvan geef je betekenis
aan gedrag? Wat vind je (on)belangrijk en hoe stuurt dit je reacties?
– De IJsberg theorie: wat is zichtbaar bij kinderen en wat speelt zich af
‘onder water’? Hoe maak je verbinding met ‘het onder water gedeelte’?
– Welke behoeften zijn er bij jou en je kind(eren)? Je ontdekt de universele basisbehoeften verbonden met de systemische wetmatigheden.
– Je maakt kennis met (pseudo)gevoelens en leert verbindend te communiceren.
– Casuïstiek. Zodat jouw vragen beantwoord worden.

Meer weten en aanmelden kan hier

Author: Sonja

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *